فهرست مطالب
نشریه جغرافیایی سرزمین
پیاپی 26 (تابستان 1389)
- تاریخ انتشار: 1389/05/01
- تعداد عناوین: 8
-
صفحات 1-13
کلان شهر تهران به عنوان بزرگترین مرکز شهری خاورمیانه، تا دو سده پیش، در مقابل شهرهای تاریخی و پر آوازه ایران زمین، شهری کوچک به شمار می آمد که در حاشیه شمالی ری قرار داشت و مکانی خوش آب و هوا در دامنه های جنوبی البرز محسوب می شد که تحولات سیاسی کشور از دوره صفوی به بعد، بر اهمیت چهار راهی ارتباطی آن صحه نهاد. بویژه از آن جهت که این شهر در مرکزیت و ثقل جغرافیایی جریان حرکت طوایف قدرتمند مدعی حکومت قرار گرفت. تا اینکه از آغاز قاجاریه به پایتختی برگزیده شد و اهمیت روز افزون یافت و با ورود کشور به عصر جدید پس از انقلاب مشروطه و آغاز دوره پرشتاب شهر نشینی در ایران، تهران با در نوردیدن مرز های طبیعی و تاریخی خود و الحاق شهرها و روستاهای پیرامون به به کلان شهری بزرگ تبدیل گردید که البته به مشکلات و معضلات کارکردی کالبدی و اجتماعی - اقتصادی کلان شهرهای کشورهای توسعه نیافته نیز دچار گردید. مسایلی چون بی هویتی، بافت ناهماهنگ کالبدی و فضایی بخش های کهنه و جدید شهر، آلودگی های زیست محیطی، حاشیه نشینی، تمرکز بیش از اندازه فعالیتهای رسمی و غیر رسمی اقتصادی و در نتیجه تمرکز ناموزون جمعیت در این شهر و غیره، موجب گردید تا بتدریج مراکز جمعیتی و شهرهای حاشیه این کلان شهر نیز رشد نموده و به عنوان مراکز خوابگاهی و پسکرانه تهران به قطب های جمعیتی تبدیل شوند که ایجاد قطب شهری کرج در غرب تهران نمونه اصلی آن است. درنتیجه با تمرکز جمعیت در سایر شهرهای پیرامون تهران اکنون با یک مجموعه و منطقه شهری در محدوده استان تهران مواجه هستیم که شکل گیری چنین ساختاری بر پیکره کشور استان تهران پیامدهای خاص خود را داشته و مدیریت کلان سیاسی و اداری خاصی را طی می نماید.
کلیدواژگان: کلان شهر تهران، منطقه شهری، قطب شهری کرج، نخست شهری، مدیریت شهری -
صفحات 15-30
فقر روستایی به واسطه فشار بر منابع محیطی و بهره برداری غیر اصولی و ناپایدار از این منابع موجب تشدید تخریب محیط زیست می شود و بحرانهای زیست محیطی نیز به واسطه تحلیل و از بین بردن منابع مورد استفاده روستاییان، بر شدت فقر آنان می افزاید. در تحقیق حاضر هدف آن است نقش فقر اقتصاد روستایی بر تخریب محیط زیست درمراتع ممیزی شده بخش پشت آب شهرستان زابل مورد بررسی قرار گیرد. روش تحقیق بر اساس هدف کاربردی و داده های مورد نیازاز طریق روش کتابخانه ای و میدانی جمع آوری شده است. در روش میدانی ابزار گرد آوری اطلاعات پرسشنامه و واحد آماری، سرپرست خانوار (بهره بردارروستایی) است. بدین منظور تاثیردو عملکردمستقیم وغیر مستقیم انسان بر تخریب محیط زیست (مرتع) که نتیجه فقر اقتصادی واجتماعی بهره برداران روستایی است بررسی شده است. این تحقیق نشان می دهدکه،: پایین بودن متوسط درآمد سرانه خانوارهای روستایی، بازدهی پایین مرتع و عدم دسترسی به فرصت های شغلی عامل فقر اقتصاد روستایی و سطح پایین تحصیلات خانوارروستایی وبالا بودن بعدخانوارعامل فقراجتماعی روستاییان استفاده کننده از مرتع بوده است. این دو عامل سبب شده است تاروستاییان باعملکرد غیر مستقیم جهت تامین ضروریات زندگی به نگهداری بیش از حد دام در فضای محدود مرتع بپردازند، از طرفی باعملکرد مستقیم ازطریق بوته کنی که می توانددر به تاخیر انداختن فرسایس خاک و افزایش طول عمر مرتع مفید باشد؛ باعث شدت تخریب پذیری مرتع گردند. نتایج تحقیق بیانگرآن است که فقر اقتصادی واجتماعی روستاییان سبب تخریب محیط زیست (مرتع) از طریق عملکرد مستقیم انسان (بوته کنی جهت تامین سوخت، فروش وایجاد آغل) و عملکردغیر مستقیم انسان (نگهداری دام مازادبرظرفیت مرتع) شده است.
کلیدواژگان: فقراقتصادی روستا، فقراجتماعی روستا، تخریب محیط زیست، مرتع -
صفحات 31-51
زعفران به عنوان گرانبهاترین محصول کشاورزی و دارویی جهان از جمله گیاهانی است که با توجه به مقاومت خود در برابر خشکی، نیاز به آب کم، قابلیت نگهداری بالا، عدم فساد پذیری و اثرات اشتغال زایی و درآمدزایی بالا و ارز آوری در کشور و بخصوص در استان خراسان بزرگ بویژه مناطقی که محدودیت مبادرتهای صنعتی و پروژه های عمرانی دارند، توجه به امر تولید و توسعه کاشت زعفران به عنوان یک محصول استراتژیک امری ضروری و حیاتی در توسعه روستایی و کاهش مهاجرت روستا به شهر در سطح منطقه مورد مطالعه « دهستان بالا ولایت » می باشد.در این مقاله اثرات اقتصادی زعفران بر توسعه روستایی، رفاه و امنیت، اشتغال زایی، افزایش در آمد، تثبیت جمعیت و کاهش مهاجرتهای بی رویه به سمت شهر در بخش مرکزی (دهستان بالا ولایت) به وضوح محسوس است و دهستان بالا ولایت موقعیت مناسبی از لحاظ شرایط اقلیمی، آب و خاک مناسب برای کاشت زعفران در مقیاس وسیع را دارا می باشد.
کلیدواژگان: زعفران، توسعه روستایی، پتانسیل های محیطی، اشتغال زایی، کاهش مهاجرت -
صفحات 53-76
بندرت می توان منطقه ای مانند خلیج فارس یافت که بتوان دیدگاه های سیاسی را به عرصه آزمایش گذارد. و هیچ منطقه ای همانند خلیج فارس نتوانسته است توجه ودر عین حال علاقه جهانیان را به خود معطوف نماید. تا آنجا که تاریخ نشان می دهد، خلیج فارس پیوسته بخش پراهمیتی از جهان بوده است. درنیم قرن اخیر، خلیج فارس یکی از مهمترین و حساس ترین مناطق جهان در نگرشهای ژیوپلیتیکی ومحاسبات استراتژیک بوده است و با توجه به تحولات و دگرگونی های عمیق وجاری در عرصه مناسبات بین المللی می توان ادعا کرد که در قرن بیست و یکم می رود تا به صورت مهمترین کانون توجه آن نگرشها و محاسبات درآیدوبه تعبیر کلاسیک ژیوپلیتیک هارتلند نام می گیرد. اما درحال حاضراین منطقه با پدیده ای به نام نظامی گری روبرو گردیده. دیدگاه های متفاوت کشورهای از مقوله امینت و بی اعتمادی به یکدیگر، زمینه را برای مداخله قدرتهای فرامنطقه ای مهیا نموده است. این مساله، (حضور فدرتهای جهانی در منطقه) برای ایران که قدرت کلاسیک منطقه می باشد به نوعی مخاطره انگیز است و مستقیما امنیت و منافع ملی وی را هدف قرار می دهد
کلیدواژگان: مداخله گران نظامی، بحرانهای ژئوپلیتیکی، امنیت ملی، منافع ملی -
صفحات 77-90
حضور مردم در انتخابات سراسری برای انتخاب یک یا چند نفر به منظور در اختیار قرار دادن سرنوشت خویش به آنان برای مدتی معینی، بیانگر حساسیت مردم نسبت به آینده می باشد. هر اندازه میزان این حساسیت بیشتر و نتیجه ی مشارکت های قبلی ملموس تر باشد، حضور آنان در انتخابات بعدی افزایش می یابد. مشارکت سیاسی مردم ایران در انتخابات پارلمانی از فراز ونشیب هایی برخوردار است که دلایل آن از شهرستانی به شهرستان دیگر متفاوت است. میزان مشارکت مردم در انتخابات پارلمانی از حوزه ای به حوزه ی دیگر و در هر حوزه از دوره ای به دوره ی دیگر چشم انداز جغرافیایی ویژه ای را به وجود آورده که مطالعه علل و عوامل آن را آشکار می سازد. در این مقاله میزان و نحوه ی حضور در انتخابات نمایندگی مجلس شورای اسلامی (پارلمانی) در هشت دوره انتخابات استان خوزستان مورد مطالعه قرار گرفته و سعی شده با ارایه آمار و ارقام، جداول، نقشه ونمودار میزان حساسیت موضوع را نشان دهد. همچنین تعاملات میان گروه های عمده ی سیاسی کشور در این استان و گرایش نمایندگان مردم به کمیسیون های تخصصی مجلس وتاثیر عضویت در هر کمیسیون در عملکرد نماینده و جذب اعتبارات به آن حوزه در دوره های اخیر به بحث گذاشته شده است.
کلیدواژگان: حوزه ی انتخابیه، روندمشارکت، دامنه ی آراء، جناح های سیاسی، کمیسیون های تخصصی -
صفحات 91-102
هر گونه تغییر و تحول سازنده ای در محیط های شهری بدون توجه به پرورش نیروی کارآمد و تشکیل سرمایه انسانی انجام شدنی نیست و نیروی انسانی کارآمد در سایه فرصت های برابر آموزشی به بار خواهد نشست. شهر زاهدان با یک سابقه خیلی کوتاه در شهرنشینی، طی دهه های اخیر رشد ناموزنی داشته، که زمینه ساز نابرابری اجتماعی به ویژه در امکانات آموزشی در بین شهروندان و مناطق می باشد. نتایج این مقاله نشان می دهد بین مناطق شهر زاهدان در برخورداری از امکانات آموزشی تفاوت فاحشی وجود دارد و منطقه دو شهرداری به عنوان برخوردارترین منطقه و مناطق یک و سه به عنوان مناطق محروم از این حیث محسوب می شوند. در میان شاخصهای مورد بررسی بیشترین اختلاف در برخورداری از امکانات آموزشی در بین مناطق به لحاظ شاخص مراکز آموزش عالی غیر دولتی با ضریب 82/1 و کمترین اختلاف در میان شاخصها در سرانه مهد کودک و پیش دبستانی با 72/0 می باشد. در مجموع ضریب اختلاف برای تمامی شاخص های مورد بررسی در سطح بالایی بوده که نابرابری شدیدی را در توزیع سرانه های آموزشی در بین مناطق شهری تبیین می کند. از نتایج دیگر پژوهش حاضر این است که، درطیدهه یاخیر،روندتوزیعو سازمان یابی امکانات آموزشی در شهر زاهدان به سمت عدم تعادل و تمرکز گرایی در منطقه دو و تشدید نابرابریها و در نتیجه گسستگی بیشتر عدالتفضایی بین مناطق در جریان است. و این می تواند هشدار جدی به دست اندرکاران امور شهری و برنامه ریزان آموزشی باشد.
کلیدواژگان: : عدالت اجتماعی، مراکز آموزشی، زاهدان -
صفحات 103-119
دفن پسماند ها همواره به عنوان یکی از مشکلات اولیه مسیولین خدمات شهری محسوب شده است. مخاطرات زیست محیطی وبهداشتی دفن پسماند ها به دلیل ارتباط آن با زندگی بشر نیاز به کنترل و اعمال سیستم مدیریت ویژه ای دارد که در فرآوری توسعه و افزایش جمعیت پیچیدگی های بیشتری می یابد. با توجه به مشکلات دفع پسماند های شهری و کاهش پیامدهای مختلف آن نیاز به مکان یابی اصولی بوده است. لذا برای انتخاب یک مکان مناسب دفع پسماند ها با منظور نمودن معیار های زیست محیطی از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) استفاده شده است. عوامل اصلی در مکان یابی محل دفن پسماند ها در این تحقیق توپوگرافی، شیب زمین، جنس خاک، زمین شناسی، هیدرولوژی، ژیوهیدرولوژی، فاصله از منابع آب های سطحی، مراکزجمعیتی شهری وروستایی، جاده دسترسی و منابع تولید پسماند ها بوده است. با تعیین محدوده های قابل قبول برای هر یک از عوامل فوق بر اساس نتایج تجزیه و تحلیل نهایی، مکانهای مناسب بر حسب اولویت بر روی نقشه تهیه شده است.
کلیدواژگان: محل دفن پسماند ها، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، زیست محیط، برنامه ریزی خطی -
تحلیلی بر سطوح توسعه یافتگی نواحی روستایی شهرستان بندر انزلی با تاکید بر مدل متغیر های استاندارد شدهصفحات 119-135
هدف اکثر برنامه ریزان در کشور های گوناگون نیل به توسعه و هدف نهایی از توسعه نیز نیل به توسعه پایدار است. در فرایند برنامه ریزی برای توسعه روستایی، شناخت ویژگی های ساختاری سطوح توسعه یافتگی و آگاهی از پتانسیل ها و توان های محیطی هر منطقه اهمیت زیادی دارد.به منظور حل مسایل ناشی از عدم تعادل های منطقه ای گام نخست شناخت و سطح بندی مناطق از نظر میزان بر خورداری در زمینه های اجتماعی، اقتصادی وخدماتی می باشد که روش متغیر های استاندارد شده یکی از الگو های عرضه شده دراین زمینه است. هدف این مقاله بررسی ویژگیهای اقتصادی، اجتماعی روستاهای شهرستان بندر انزلی با یکدیگر و تعیین میزان توسعه یافتگی آنها می باشد تا درحوزه کاربردی نتایج آن در تصمیم گیری ها و برنامه ریزیهای منطقه ای مورد استفاده قرار گیرد. روش کاردراین تحقیق توصیفی و تحلیلی می باشد. جامعه آماری تحقیق حاضرکلیه 28روستای شهرستان بندر انزلی می باشد. در بررسی حاضر 32 شاخص که در نهایت این شاخصها به 5 شاخص تبدیل شدند که برای سهولت کار خدمات زیر بنایی و روبنایی را در هر یک از روستاهای جمع آوری شده درزمینه های مختلف اقتصادی، اجتماعی و مشخص شده و سپس با بهره گیری از مدل متغیر های استاندارد شده در حوزه خدمات سطوح توسعه یافتگی روستاهای شهرستان بندر انزلی تعیین و تحلیل بر روی آنها انجام شده است.نتایج حاصل در این پژوهش نشان می دهد که روستاها علی رغم داشتن شرایط محیطی تقریبا همگن از لحاظ میزان برخورداری و سطح توسعه یافتگی تفاوت های قابل ملاحظه ای دارند. همچنین سطح برخورداری روستاها در هر یک از ابعاد اقتصادی، اجتماعی و خدماتی با یکدیگر برابر نیست در مجموع می توان گفت که 6/66% روستاهای شهرستان بندر انزلی توسعه یافته و 9/22% کمتر توسعه یافته و5/10% روستاهاتوسعه نیافته می باشند. این تفاوت ها لزوم تهیه و اجرای برنامه ها و طرح های هدفمند را برای توسعه یکپارچه و متوازن نواحی روستایی این شهرستان را ایجاب می کند.
کلیدواژگان: مدل متغیر های استاندارد شده، توسعه روستایی، شاخص های توسعه، بندر انزلی
-
Pages 1-13
Tehran megalopolis as the biggest urban capital of the MiddleEast was considered a small city in compare to ancient and famous cities of Iran up to two centuries ago which was located in northern margin of Ray and had a mild climate in southern slipe of Alborz, that political revolutions of the state from Safavieh era subscribed its communicational crossroads importance. Specially, from that point of view that this city was located in the centre and geographical core of direction of powerful tribes who were claiming for administration. So that finally, in beginning of Ghajarieh era, it was selected as the capital city and its importance increased day by day, and with entering to the new age after the parliamentary revolution and beginning of fast period of civilization in Iran, Tehran by passing through its natural and historical borders and attachment of surrounding towns and villages changed into a greater megalopolis that of course met many functional, physical and social-economical problems and difficulties of megalopolises of undeveloped countries. Problems such as unidentification, uncoordinated physical and spatial context of old and new districts of city, living environmental pollutions, living in suburbs, over centralization of official and non-official economic activities and therefore uncoordinated centralization of population in this city and so on, caused that population centers and margin cities of this megalopolis grew up and changed into population poles as the dormitory centers and hinterlands of Tehran that creation of Karaj urban pole in west of Tehran is the best example in this regard. Therefore, by concentration of population in other towns around Tehran, now we face an urban assemblage and region in area of Tehran Province, and formation of such structure in body of the country, Tehran Province has had its own consequences and needs a specific great political and administrational management.
Keywords: The greater tehran megalopolis, Urban region, Karaj urban pole, Metropolis, Urban Management -
Pages 15-30
In the present article the aim is considering the role of economic rural poverty in destruction of environment in the surveyed pastures of poshtab district in zabol township.the research method is applied based on objective. And data collected via library and field method. For this reason the effection of both direct and indirect function of human on environment(pasture) destruction resulted from rural exploiters' social and economic poverty have been considered. The factors such as : low average of per capita income of rural families ,low pasture's output and non availability of job opportunities are economic poverty factors of rural exploiters; and the low literacy level of rural family and high number of family are social poverty factors of rural exploiters. The results of research show that villager's social and economic poverty cause to environment (pasture) destruction with direct function of human) cutting shrubs to secure fuel, sale and creating pen), and indirect function of human (keeping livestock more than capacity of pasture).
Keywords: Poverty, Economic rural poverty, Social rural poverty, Destruction of environment, Pasture -
Pages 31-51
Today, by a day-to-day increase in the population, the need to provide more foodstuffs for the human societies becomes more noticeable, which then causes an extra overload on natural resources. Therefore, recognizing the capabilities of natural fields and resources seems a necessary concern in producing special crops.Saffron as the most precious agricultural and medicinal product in the world, is one of the plants that according to its resistance against dryness, needing less amount of water, lack of putrefying and such effects as creating jobs and high income for the country especially in Khoräsän Razavi province has made the farmers in rural areas head toward it, since the natural potentials of the fields of Käshmar are really suitable for this plant.In this study, it is proved that the role of saffron in rural development of Käshmar township is essential and important; and it follows by suggesting the necessary strategies for a systematic planting of this product and creating a regular system for trade and export, which finally causes an increase in creating jobs, and enhancing the life style in the rural areas of the region. This also can bring about the stable rural development which is important in fixing the population in rural communities and preventing the emigration to the cities.
Keywords: Saffaran, Rural Development, Environmental potentials employment, Reducation of migration -
Pages 53-76
Finding zone such as Persian Gulf is rare which political aspects would be tested there and no zone as Persian Gulf has not been succeded to attract people to it. As history says, Persian Gulf has been important part of the world and in recent half century, Persian Gulf has been one of the most important and critical zone of the world geopolitically and strategically and due to current changes in international relation it should be noted that in twenty first century this zone is considered as the most important place and is called Heart land geopolitics by classic. But now this zone faces a phenomenon as militarism, different view oint op countries about security ad distrust together have provided grounds for intra regional powers to interferer and affects on its national advantages and security directiy.
Keywords: Military interferers, Geopolitical crises, National security, National profit -
Pages 77-90
People's attendance in general elections to select one or more than one person in order to give them their fate and future for a specific period implies people's sensitiveness toward future. The more the degree of this sensitiveness and the more the result of the previous participations be visble, people's participation in the next elections will be increased. Iranian's political participations in parliamentary elections includes ups and downs which their reason differs from city to city. The degree of people's participation in parliamentary elections from one area to another area, and in each area from one period to another period has bring a specific geographical perspective that the study of reasons and factors will reveal it. In this paper the degree and principle of peaple's attendance in Islamic consultative Assembly Elections in 8 electional periods of khozestan provine have been studied, and it has been tried to show the importance of the subject by giving statistics and numbers, tables, maps and graph. Also interactions between country's main political groups, the tendency of people's Agents toward the specialized commissions of the Assembly, the impacts of membership in each commission on Agent's performance, and obtaining credits for that area in recent periods have been discussed.
Keywords: Electional area, principle of participation, Domain of votes, political tendencies, specialized commissions -
Pages 91-102
Any changes and fundamental ones in urban environment without attention to training of Human resource is not possible and Human Resource with be enabled by equal educational opportunities. City of Zahedan with a short period of living has not grown equally in the recent decades which has led to non justice equality especially in the field of education among citizens and zones .The results of this study shows a big difference among citizens regarding to educational opportunities and zone number two is the best and one and three are deprived ones. Among under study indicators the most difference in educational opportunities among zones regarding the indicators of private educational canters and pre elementary is with coefficient of 1.82 and the least difference among indicators of kindergarten and pre elementary is with the coefficient of 0.72. overall, the difference coefficient for all indicators are in high level which shows a severe non equality among educational centres in urban zone. Another result is that shows ,during recent decade, the trend of distribution of educational facilities in the city of Zahedan is going to no justice in the zone number two and severe non equality and so justice in zones which is a warning to urban authorities and educational planners.
Keywords: Social Justice, non equality, Education, Zahedan -
Pages 103-119
Solid waste is the natural outcome of human societies. Nowadays in Iran, the treat of mismanagmentof solid wastes are the main problems, in addition to the various other environment issues such as air and water pollutions. According to the problems of solid waste disposal management in the county of Mashad. It is needed to select a site for land filling or in huming in a suitable place. For site selection, application of geographical information system(GIS) software is the scientific method. Factors and criteria such as topography ,slope,soil type, geology, hydrologhy, distance from surface water, ground water table, population centers and access road, sources of solid waste production and others are the base data for laying the maps are used in the GIS. This paper based on several maps 2 suitable and 2 very suitable sites were been found. All of the selected lands were acceptable for land filling. The municipality of mashad can choose each of the sites with respect to the cost of the financial badget.
Keywords: solid waste landfill, criteria, Geographical information system, Environment -
Pages 119-135
The purpose of most planner in Various Countries is to prove development and the ultimate goal of development is access to stable development .In planning process for rural development, recognizing structural characteristics of developed levels and environmental abilities of each region have great important. In order to resolve the problems from regional un equilibrium, the first step is identifying and leveling of the regions in success rate on social, economical and service contexts, which standardized variable method is one of supplied model in this context. In present study, using 32 index (for facilitating, infrastructure and over structure services, in each of the villages had been collected and had been indicated as infrastructure and over structure services in tables, the numbers of indexes turn to 5 indexes) which is necessary of rural development and various context of economic, social and services using standardized variable model of developed levels of Bandar Anzali had been determined and analyzed. The aim of this paper is investigating economical and social characteristics of Bandar Anzali villages with each other and determining their development rate until in decisions and regional planning in practical dimension have used.The results from this research indicates that despite of relatively homogeneous environmental conditions, villages have remarkable different in success rate and development level. Also, villages success rate in each economical , social and services dimension are not the same. In sum, we can say that 39/3% of total villages of Bandar Anzali have success and 60/7 % are deprived. This difference is induce the necessary of providing and performing schedules and intended plans for uniformly of rural area in this town. Statistical universe of the present research are the total villages of Bandar Anzali and its method is descriptive and analyzing.
Keywords: standardized variables model, Rural Development, developmental index, Bandar Anzali